Teema 13: Yhteen- ja vähennyslaskun yhteys, 10

Tavoitteet

  • Luku 10 ja sen hajotelmat, ns. kymppiparit
  • Yhteen- ja vähennyslaskun yhteys (laskuperheet)
  • Vaihdannaisuus ja liitännäisyys
  • Laskustrategiat: tuplat

Keskiössä

Tässä jaksossa on hyvä käyttää runsaasti aikaa kymppiparien automatisoitumiseen. Kymppiparit voi esimerkiksi tulostaa [lisämateriaalista](https://www.dragonbox.fi “Monisteet”) muistin tueksi myös luokan seinälle. Laskuperheet sormilla, ympyrämallilla ja laskutalon avulla auttavat oppilasta huomaamaan yhteen- ja vähennyslaskujen yhteyden.  Jaksossa tutustutaan tupliin laskustrategiana sekä tutkitaan yhteenlaskun vaihdannaisuutta ja liitännäisyyttä. Samalla oppilas tutustuu pitkiin yhteenlaskuihin. 

Vinkkejä

Jakson aloitustarina

Jakso alkaa...

Hajotukset 6-9 ja kymppiparit

On tärkeää kymmenylityksen kannalta, että oppilas oppii käsittelemään ja hajottamaan kaikkia lukualueen 0-10 lukuja. Kymppiparit ovat kuitenkin tärkeä osa kymmenylitystä ja niiden automatisoitumiseen kannattaa käyttää tarpeeksi aikaa. Lasku 6 + 8 ajatellaan kymppiparien avulla 6 + 4 + 4 = 10 + 4.

Olisi hyvä, että oppilaat saisivat paljon erilaisia kokemuksia hajotuksien muodostumisesta, jotta he todella ymmärtäisivät mistä on kyse, mutta myös laskuharjoittelua, jotta hajotelmat painuisivat mieleen. Hajotelmien harjoittelussa voi käyttää pieniä esineitä, joita voi pyytää oppilaita tuomaan esimerkiksi kotoa (esim. makaroneja, kuivia papuja, helmiä jne.), noomisauvoja sekä DragonBox Koulu-sovelluksen pelejä ja laboratorioita. Hajotusten konkreettisena apuna voi käyttää myös ns. [hajotuskoneita](http://www.dragonbox.fi Leikkejä ja toimintaa), joita voi askarrella koulussa tai kotona. 

Lukumäärien nopea havainnointi

Lukumäärien nopea havainnointi ohjaa oppilasta hahmottamaan lukumääriä ryhmittelyn ja hajotusten kautta. Tavoitteena on, että oppilaat eivät laskisi lukumääriä yksitellen, vaan keksisivät nopeampia strategioita selvittääkseen lukumäärän lukualueella 0-10. Oppilaita kannattaa pyytää sanoittamaan strategioitaan ääneen: Laskitko pareittain? Miten näit lukumäärän niin nopeasti? Huomasitko jotain tuttua, kuten nopan silmälukujen muotoisia joukkoja? Lukumääriä voi harjoitella yksin DragonBox Koulu -sovelluksella, mutta on myös hyvä keskustella strategioista ääneen, jotta kaikki oppilaat saavat kokemuksia monipuolisista ja tehokkaista strategioista. 

Laskusujuvuus

Seuraa oppilaiden laskunopeutta ja sen kehitystä. Anna säännöllisesti laskuharjoituksia myös kotitehtäväksi. Oppitunnin aluksi voit säännöllisesti teettää jonkin oppikirjan tehtävistä tai monisteen ja havainnoida laskunopeutta ja sen kehittymistä. Tarvittaessa voit tulostaa lisäharjoitusta tulostettavista materiaaleista. 

Jakson arviointi 

Ennen siirtymistä kymmenylityksiin on tärkeää, että oppilaat hallitsevat hyvin kymmenen hajotelmat, mutta osaavat myös hajottaa muitakin lukuja. Jakson arvioinnissa voi käyttää apuna lukualueen 0-10 [testejä](http://www.dragonbox.fi “Arviointi”) tehtäväkirjan jaksoarvioinnin lisäksi. On kuitenkin hyvä antaa oppilaille mahdollisuus näyttää osaamistaan monipuolisesti, esimerkiksi suullisesti käyttäen välineitä. Matikkavälineiden käyttöön ajattelun havainnollistamisen välineenä kannattaa rohkaista kaikkia oppilaita.

Kotiläksyt

< >